Bilişim hukuku sayısal bilginin paylaşımını konu alan hukuk dalıdır. Bilişim Hukuku, bilgi teknolojisi hukuku ve internet hukuku olmak üzere iki ana bölümde incelenmektedir.

Bilgi teknolojisi hukuku, dijital hale getirilmiş bilginin ve bilgisayar programlarının dağıtılmasını, bilgi güvenliğinin sağlanmasını ve elektronik ticaret konularını düzenler. İnternet Hukuku ise internetin kullanılması ile ortaya çıkan hukuki meseleleri ve buna bağlı olarak internet erişimi ve kullanımı, ifade özgürlüğü, özel hayatın korunması vb. konuları kapsamına alır.

Bilişim suçları üç biçimde ortaya çıkabilmektedir:

Birinci grupta, bilişim sistemlerine karşı işlenen suçlar yer alır. Bilişim sisteminden kasıt bilgisayarlar ve yargıtay kararı çerçevesinde ATM’lerdir. Bir bilişim sistemine girme ve sistemde bir süre kalmak Tük Ceza Kanunu’nda suç olarak tanımlanmıştır. Örneğin, bir kişinin e-mail şifresini kırarak sisteme girmek ve sistemde kalmak suç oluşturmaktadır.

İkinci grup bilişim suçunda, bilgisayar bir araç olarak kullanılmaktadır. Dolandırıcılık veya yasa dışı maddelerin online satışı bu suçlara örnektir.

Üçüncü grup bilişim suçunda ise bilgisayar tesadüfen suçun içinde bulunmaktadır. Örneğin, uyuşturucu kaçakçılarının ilişkili oldukları kişilerin bilgilerini bilgisayarda saklamaları.


Yorum Yap

Email adresiniz yayınlanmadı, lütfen zorunlu alanları doldurun *